Děkujeme všem fanouškům a partnerům za podporu a přízeň v sezoně 2023/24.

Obránce Tomáš Kundrátek má za sebou premiéru v NHL

Obránce Tomáš Kundrátek má za sebou premiéru v NHL
P ř e r o v – V noci ze středy na čtvrtek oči přerovských hokejových fandů směřovaly zcela určitě směrem do zámořské NHL. Velké premiéry v prestižní soutěži se totiž konečně dočkal obránce Tomáš Kundrátek. Dvaadvacetiletého obránce draftoval New York Rangers, ale slavný klub jej loni v listopadu vyměnil do Washingtonu. Tomášovi se po čtyřech letech působení v zámoří splnil velký sen. Stal se vůbec prvním přerovským odchovancem, který si zahrál v této slavné soutěži. Utkání s Pittsburghem bylo navíc pro Capitals vítězné, takže jeho premiéra byla skutečně úžasná. "Byl to neskutečný zážitek. Jsem rád, že jsem neudělal nějakou výraznější chybu a uspěli jsme," uvedl Kundrátek pro ČTK.
Obránce Tomáš Kundrátek byl v roce 2008 draftován jako nejvýše postavený český hráč slavným klubem New York Rangers a s "Jezdci" se v zápětí dohodl na tříleté nováčkovské smlouvě. Draftován Edmontonem Oilers byl sice ještě před ním další zadák Josef Hrabal, který také s hokejem začínal na přerovském ledě, ale ten si dosud žádný start v zámořské NHL nepřipsal.

Dvaadvacetiletý Kundrátek působí za velkou louží už v pořadí čtvrtou sezónu. V roce 2008 odešel z extraligového Třince do týmu Medicine Hat Tigers, který má své místo ve Western Hockey League (WHL), jedné z trojice nejprestižnějších juniorských soutěží v Kanadě. Tam se dostal na základě draftu mladých nadějí, který každoročně pořádá organizace Canadian Hockey League (CHL) zastřešující všechny tři juniorské ligy. Za tým Medicine Hat Tigers odehrál ještě jednu sezónu a navíc reprezentoval českou dvacítku na světovém šampionátu v Kanadě.

Před sezónou 2010/2011 absolvoval přípravný kemp v týmu New York Rangers, ale do základní sestavy se neprosadil, proto putoval do farmářského klubu Connecticut Whale. V něm odehrál sedm desítek utkání a načal i sezónu následující. V ní už ale stihl odehrát z důvodu výměny do Washingtonu Capitals za Françoise Boucharda zápasů jen několik. Po přestupu byl poslán na farmu do klubu Hershey Bears.

Velká událost v Tomášově hokejové kariéře je zapsána k druhému lednovému týdnu roku 2012. V úterý 10. ledna během odpoledne se dozvěděl skvělou zprávu. Washington Capitals jej povolává z farmy do svého hlavního týmu a počítá s ním do základní sestavy pro zápas proti Pittbsurghu.

Tomáš Kundrátek při svém debutu v NHL odehrál jedenáct minut a jednou vystřelil na soupeřovu branku. Premiéra to navíc byla vítězná, jelikož Washington zdolal Pittburgh 1:0. "Byl to neskutečný zážitek. Každé střídání bylo něčím vzrušující. Snažil jsem se působit co nejvíce vyrovnaně, aby na mně nebyla znát nervozita z prvního zápasu. Jsem hodně rád, že jsem neudělal nějakou výraznější chybu a uspěli jsme," svěřil se.

Do obrany dostal Kundrátek hodně zkušeného parťáka Romana Hamrlíka, jehož počet sezón za mořem se už blíží k číslu dvacet. "Mám velké štěstí, že jsem svůj první zápas v soutěži mohl hrát s takovým mazákem. Roman mi ohromně pomohl. Celý zápas se mě snažil povzbuzovat. Pořád mi opakoval, že komunikace je v NHL ohromně důležitá. Opravdu mi nalil notnou dávku sebevědomí a já mohl být uvolněnější," pochvaloval si Tomáš Kundrátek.

Věřme, že další starty v NHL si Tomáš připíše co nejdříve. “Opravdu jsem nečekal, že bych se tak brzy po výměně mohl dostat do prvního týmu. Je to pro mě překvapení, ale i výzva zároveň a já udělám vše proto, abych se tu udržel co nejdéle,“ dodal.