ZÁPASY ONLINE ► JUNIOŘI: České Budějovice - Přerov 9:0

Tomáš Pluháček: Sezóna 2016/2017 byla celkově úspěšná, všem děkujeme za podporu

Tomáš Pluháček: Sezóna 2016/2017 byla celkově úspěšná, všem děkujeme za podporu
P ř e r o v – Čtvrtfinálová vřava už je teď minulostí a Zubrům tak po vyřazení od budějovického Motoru skončilo pracovní vytížení mezi mantinely. Oddech před začátkem příprav na následující ligový ročník 2017/2018 je ideálním časem pro bilancování uplynulé sezóny. Jaká byla ta přerovská? O tom hovořil v rozhovoru Ing. Tomáš Pluháček, jednatel klubu HC ZUBR Přerov.
Také letos se podařilo Přerovu projít do čtvrtfinále play-off, i když průběh sezóny byl tentokrát hektičtější. Jak sezónu celkově hodnotíte?
Sezóna z celkového pohledu byla úspěšná, postoupili jsme do play-off přes našeho největšího rivala z Prostějova a sehráli jsme vcelku vyrovnané zápasy s Budějovicemi. Nejvíc mě mrzí ten první zápas na jihu Čech, kdy jsme neměli pustit vedení 3:0, v případě našeho vítězství jsme je mohli více potrápit. Samozřejmě nemůžu být spokojen s poslední čtvrtinou základní části, ale naštěstí jsme se do předkola nakonec dostali. Přitom před dvěma lety jsme postupovali do první ligy a v obou sezónách jsme byli daleko od sestupových vod.

Co říci k týmu? Zachovali jste jeho kostru a příliš hráčských změn se neudálo.
Od začátku našeho vstupu do první ligy se nám vyplácí sázka na přerovské odchovance a hráče nějak spjaté s naším regionem. Dnes tito hráči tvoří čtyřicet procent kádru a touto cestou chceme pokračovat i nadále, zejména pak v zapojování dalších mladých hokejistů. I realizační tým je tvořen lidmi, kteří mají své kořeny na střední Moravě.

Na přelomu prosince a ledna se mužstvu přestalo dařit a museli jste sáhnout k výměně na trenérských postech. Jak se s odstupem času na tento krok díváte?
Já jsem stále přesvědčen, že to byl dobrý a potřebný krok. Jednak to byl, jak se říká, „impuls“ do týmu a jednak nám určitě v předkole pomohlo i to, že nový trenér znal tým Prostějova z jeho předešlého působení.

Ve čtvrtfinále byl znovu soupeřem budějovický Motor, který touží po extralize. Série se letos obešla bez nějakých negativních věcí a byla kompletně hrána v duchu fair-play.
Nechci se vůbec vracet k té loňské sérii, chci hlavně ocenit a poděkovat oběma týmům za letošní zápasy ve čtvrtfinále. Odehrály se ve fantastických diváckých kulisách, tvrdě, ale v duchu fair-play, o čemž svědčí i to, že v celé sérii nebyl udělen jediný trest vyšší než dvě minuty. Myslím, že si Motor zaslouží postup do extraligy, hlavně díky jeho fanouškovské základně a tradici hokeje v Českých Budějovicích.

Velkou chloubou přerovského hokeje je divácký zájem o něj. Těší vás, že se přízeň fanoušků úspěšně daří držet?
Asi to měla být první otázka, protože bych chtěl moc poděkovat našim fandům za podporu v celé sezóně. Pro mě bylo největší odměnou za práci v celé sezóně těch patnáct minut stálého aplausu diváků pro naše hráče na konci série ve čtvrtfinále. Ocenili to, že naši kluci makali a neodevzdali ty zápasy zadarmo. Já tvrdím, že hokej se hraje pro lidi a nebavilo by mě to, kdyby se na zimáku krčilo několik stovek diváků, jak tomu je bohužel na některých jiných zimních stadionech klubů WSM ligy.

Promítl se nějak nováčkovský úspěch ve WSM lize do jednání s partnery? Zaznamenali jste třeba větší zájem o podporu?
Financování hokeje je hodně složitá věc, musíme platit hráče – jsou to profesionálové, kteří se hokejem živí, za jejich výstroj, za využití ledů a zázemí na zimním stadionu, dopravu k zápasům atd. Jsme rádi za každou finanční podporu a děkuji všem našim partnerům za ni. Bohužel ne všechny velké firmy v regionu se do podpory hokeje tady v Přerově zapojují. Zájem o podporu se zvýšil s postupem do první ligy, snažíme se s partnery také více spolupracovat a prezentovat je v rámci hokejových utkání, v médiích, podílí se s námi na charitativních projektech apod.

Co říkáte na spolupráci s extraligovou Kometou a Zlínem?
Se Zlínem spolupráce fungovala velmi dobře a oboustranně. Jsem moc rád, že naši bývalí hráči David Šťastný a Michal Popelka se výrazně prosazují v extralize a naopak někteří mladí hráči Zlína se rozehrávali tady u nás. Díky velké marodce v Kometě během sezóny to bylo s hostováním jejich hráčů složitější, ale hráči jako Lukáš Klimeš nebo Lukáš Vágner tady odvedli velký kus práce.

Novou skutečností pro sezónu 2017/2018 je uzavření WSM ligy a její rozšiřování, souhlasíte jako klub s tímto modelem?
Byli jsme jedním z klubů, které nesouhlasily s novým modelem, přesto byl tento nový formát WSM ligy přijat. Svaz tuto změnu vyhodnotil jako přínosnou pro větší zapojování mladých hráčů do kádrů prvoligových mužstev. Podle mého názoru je to vhodný model pro farmy extraligových týmů, kterou my nejsme. V Přerově se velmi dobře pracuje s mládeží a my chceme mladé nadějné hráče automaticky zařazovat do přípravy v našem áčku, příp. i do ligových zápasů. O tom, kolik máme v týmu odchovanců, jsem se už zmiňoval. Vzhledem k diváckému zájmu v Přerově i pro příští sezónu musíme sestavit kvalitní tým, který bude zase bojovat minimálně o desáté místo a play-off. Nemůžeme si dovolit ztratit přízeň našich fanoušků.