Děkujeme všem fanouškům a partnerům za podporu a přízeň v sezoně 2023/24.

Dvě extraligy? Přinese nám to ještě větší respekt v hokejové komunitě, říká Kočara

Dvě extraligy? Přinese nám to ještě větší respekt v hokejové komunitě, říká Kočara
P ř e r o v – Dva obrovské úspěchy zubří mládeže? Na přelomu srpna a září, kdy vrcholila příprava, by takovému scénáři asi věřil málokdo, ale dorostenci dokázali napsat parádní sezonu. Mladší skončili na čtvrtém místě v republikovém měřítku a starší své tažení završili postupem mezi elitu, který znamená, že Přerov bude mít díky reorganizaci v mládeži obě extraligové soutěže. O skvělých počinech jsme si povídali s Vladimírem Kočarou, sportovním manažerem mládeže HC ZUBR Přerov.
Mladší dorost Zubrů hned na začátku ELIOD Extraligy poslal soupeřům jasný vzkaz: „Nebudete to s námi mít lehké.“ Vydařená základní část i nadstavba a především fantastické play-off bez porážky vytvořily účast na závěrečném turnaji o mistra. „Věděli jsme, že v mladším dorostu sílu máme, ale v úvodu jsme nepřemýšleli, že bychom mohli být až tak vysoko. Navíc, když jsme pak v lednu už několik hráčů přesunuli do staršího dorostu. Chtěli jsme ale být černým koněm soutěže, který zkusí sezonu udělat úspěšnou a to se nám podařilo,“ řekl Vladimír Kočara, sportovní manažer mládeže.

Ve společnosti Hradce Králové, Plzně a Liberce bojoval Přerov o jeden z cenných kovů. Medailová tečka byla v Ostravě na dosah, nakonec se ale Zubři vrátili domů čtvrtí. S Bílými Tygry nezvládli závěr ostrého duelu. “Vzhledem k průběhu posledního zápasu s Libercem, kde nám vítězství zaručovalo druhé místo, to mrzelo dost. Byli jsme šest minut od stříbra. Přiznám se, že jsem to v sobě několik dní měl, ale prostě takový je sport. Někdo musí vyhrát a někdo musí prohrát. Když se ale na to člověk podívá s odstupem dvou týdnů, tak je to obrovský úspěch,“ pokračoval.

“V celkovém součtu byla sezona skvělá. Za první místo na Moravě si sice nic nekoupíme, ale určitě tam respekt od soupeřů byl. Ve finále nejsou výsledky na „republice“ až tak podstatné jako to, že se kluci během roku posunuli nejen herně, ale i charakterově,“ dodal Kočara k mladšímu dorostu.

Ještě více se závěr sezony točil kolem staršího dorostu. Tato kategorie přitom vyjela do Regionální ligy skromně. “Na začátku postup vůbec nebyl v plánu. Kdybychom postoupili, tak by nám stejně chyběl článek mezi WSM ligou a Extraligou staršího dorostu. Do uzavřené Extraligy juniorů totiž nebyla šance se dostat,“ začal Kočara popis dalšího velkého úspěchu.

Třicet zápasů bez prohry a v nadstavbové části upevnění pozice lídra. Zubři si počínali suverénně. “V lednu ještě nebylo jasné, že svaz provede reorganizaci soutěží. Postavení v tabulce i výkony kluků v zápasech nás ale v této době přesvědčily o tom, že jsme se postupem začali zabývat. Vytvořili jsme klukům proto takové podmínky, aby se mohli plně soustředit na závěr sezony a o ten postup se skutečně poprat,“ přiznal Kočara.

Březnová zpráva Českého svazu ledního hokeje o změnách ve struktuře soutěží Zubrům nahrála do karet. Postup mezi elitu tím začal být pro Přerov ještě cennější kořistí. “Změny v soutěžích nám pomohly. Díky postupu do Extraligy juniorů se teď řadíme v mládeži mezi nejlepší kluby v České republice,“ těší hlavního kormidelníka mladých Zubrů.

Vyvrcholením skvěle se vyvíjející sezony staršího dorostu tak byla kvalifikace. “Už to teď mohu říct, že jsem si objížděl zápasy možných soupeřů a sbíral materiál pro trenéry. Před začátkem kvalifikace jsem byl optimistický a hodně jsem našemu týmu věřil. Také jsem si přál, aby místo Třemošné šlo do kvalifikace Ústí nad Labem.“

Celky Přerova, Ústí nad Labem a Jablonce si to rozdaly o jedno postupové místo. Kvalifikace byla dramatická až do poslední chvíle. “Předpokládali jsme, že Jablonec bude z trojice týmů nejslabší, ale že nás Ústí tak moc potrápí, to jsem osobně nečekal. Na jeho ledě se nám nedařilo, naopak domácí celý zápas dřeli a pro vítězství udělali maximum.“

V rozhodujících chvílích ale Zubrům pomohl i jejich šestý hráč – skvělí fanoušci! “Klíčový byl zápas u nás, ve kterém jsme potřebovali vyhrát alespoň o tři góly. Dali jsme rozhodující gól dvě minuty před koncem. Přišlo tisíc fanoušků, takže pro kluky ta parádní atmosféra na stadionu musela být obrovským zážitkem. Ústí bych chtěl pochválit. Mělo mladý a nesmírně bojovný tým, ale myslím si, že jsme si ten postup zasloužili,“ shrnul Kočara finiš sezony.

Dvě extraligové soutěže přerovský hokej potřeboval. Zaplnila se mu tím chybějící část trasy z mládeže do prvního týmu. “Určitě nám to přinese ještě větší respekt v hokejové komunitě. Samozřejmě nikde není psáno, že budeme v Extralize juniorů i v další sezoně, proto jsme hned po postupu s trenérem Alešem Verlíkem začali pracovat na složení týmu, aby byl konkurenceschopný. Tím, že áčko hraje WSM ligu, máme hráčům, které sem chceme přivést, co nabídnout. V týmu mužů sice nikdo nic zadarmo nedostane, ale jak pro trenéry, tak i pro sportovního manažera je výhodnější, když mohou pro hráče sáhnout do vlastní extraligové juniorky, než aby je sháněli v jiných klubech,“ dodal Vladimír Kočara.

Zisk extraligové juniorky pochopitelně kvituje i sportovní manažer A-mužstva Pavel Hanák. “Z pozice áčka jsme za to moc rádi. Vypovídá to o tom, že celý klub funguje výborně a mládež jej posunula zase o patro výše. Extraligová juniorka je pro nás obrovská pomoc v tom, že můžeme využívat naše mladé hráče, které tady máme denně na očích. Zapojí se s námi do tréninku a samozřejmě je na nich, aby si řekli i o místo v sestavě. Při potřebě nebo zraněních tak už nemusíme narychlo hledat hráče v jiných klubech,“ uvedl.

“Mohlo by to být dobré i pro další naše hráče, kteří se rozprchli do jiných klubů, mnohdy až třeba na druhý konec republiky. Tady by měli šanci se postupně zapracovat do WSM ligy a třeba se v dalších sezonách stát tahouny našeho A-týmu,“ dodal Pavel Hanák.