ZÁPASY ONLINE ► JUNIOŘI: České Budějovice - Přerov 9:0

Karel Plášek mladší si zahraje na mistrovství světa v Rusku. Plním si další sen, raduje se

Karel Plášek mladší si zahraje na mistrovství světa v Rusku. Plním si další sen, raduje se
Č e l j a b i n s k – Premiéra v extralize, parádní výkony (nejen) v mateřském klubu, souhra s tátou, juniorský titul. Přerovský odchovanec Karel Plášek mladší prožívá parádní ročník. Všimli si toho i trenéři reprezentace do 18 let, a tak rychlého šikulu čeká další velká hokejová událost. Od 20. dubna si zahraje na mistrovství světa v Rusku.

Letošní sezona Karla Pláška mladšího by se s nadsázkou dala přirovnat k vitríně plné cenností. Nositel známého hokejového jména naplno ukazuje, že talent po otci se v něm nezapře. Spolu ostatně probírají prakticky každý zápas. „Táta mi vždycky dává nějaké rady,“ oceňuje junior.

V 17 letech toho stihl opravdu dost. V brněnské Kometě nastoupil ve třech různých kategoriích. V A-týmu poprvé nakoukl do extraligy, kde zapsal čtyři starty, s juniorkou získal titul mistra republiky. Do toho ještě pomáhal staršímu dorostu. Koho ale zaručeně nejvíc nadchl, jsou fanoušci doma v Přerově. V dresu Zubrů převáděl odvážné a pohledné výkony. V jedné útočné formaci dokonce často dostával rodičovský „dohled“.

„Zápasy za Přerov mi hodně pomohly. První liga je rychlejší než juniorská soutěž. Jsou tam silnější hráči,“ konstatoval Plášek mladší, který je rád, že si dospělý hokej zkusil. Od jednoho z přerovských parťáků jej dělilo skoro 27 let. Od toho, co má „vždycky mladší spoluhráče“ – táty Karla. Že si s ním mohl zahrát, pro něj znamenalo splněný sen.

A nezůstalo jen u něj. „Teď si plním další, že můžu hrát na mistrovství světa," svěřilo se nadějné mládě ze zubří líhně. Za národní tým do 18 let naskočí do zápasů v Rusku. „Udělal jsem všechno pro to, abych tady byl. Povedlo se to a moc si to užívám,“ září.

Na přípravných turnajích v průběhu sezony odváděl poctivou práci. Dobře si vedl i na závěrečném kempu v Rokycanech a odměna v podobě místa v reprezentačním kádru pro šampionát jej neminula. Není divu, že aktuální hrací ročník označil Karel Plášek mladší za svůj zatím nejlepší v kariéře.

Ve výběru, který do ostrého zápasu naskočí poprvé v pátek 20. dubna, zná většinu tváří už delší dobu. „Vídáme se většinou od šestnáctky,“ poznamenal. Do Ruska odlétala česká výprava v jednu hodinu v noci. „Bylo to dost náročné, letěli jsme přes noc a cesta trvala přibližně sedm hodin. Byli jsme dost unavení, ale už jsme z toho venku,“ hlásí Plášek.

V Čeljabinsku, kde český tým odehraje všechny zápasy základní skupiny B, je oproti střední Evropě o tři hodiny více. „Zase tak velká změna to není, takže mi to problém nedělá,“ odmítá útočník s kudrnatou hřívou, že by se s novým časovým pásmem nesžil. Hotel a ubytování si pochvaluje: „Skvěle se o nás starají.“

Češi na úvod turnaje vyzvou Slováky, o den později se střetnou s domácími Rusy. „Budou to těžké zápasy. Musíme se na ně dobře připravit, abychom je zvládli,“ uvědomuje si Přerovan. Následně dojde v pondělí 23. dubna na duel s celkem Francie. Posledním soupeřem, kterého svěřenci kouče Bruka ve skupině vyzvou, bude 24. 4. Finsko. „Finové mají hodně bruslivý a technicky dobře vybavený tým. Proti Francouzům jsem ještě nikdy nehrál, určitě to ale nebude jednoduché utkání,“ tuší Karel Plášek mladší.